Μπορεί το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να ολοκληρώθηκε, αλλά εμείς συνεχίζουμε να σας μεταφέρουμε τις ταινίες που αξίζουν τη προσοχή σας από τα προγράμματα του φεστιβάλ καθώς και τη γενικότερη ατμόσφαιρα, αφού ο κόσμος δε σταμάτησε ποτέ να γεμίζει τις αίθουσες και τα πάρτι...
Στο πρόγραμμα Meet the Neighbors έχουμε το αφοπλιστικά επίκαιρο Without Air της Katalin Moldovai. Σε ένα σχολείο στην Ουγγαρία, μια καθηγήτρια προτείνει στους μαθητές της να δουν μια ταινία για το έργο του Ρεμπώ. Όταν όμως ο γονέας ενός παιδιού παρακολουθήσει τη ταινία, θα θεωρήσει πως προωθούνται ομοφυλοφιλικές τάσεις στα παιδιά και θα μηνύσει τη καθηγήτρια. Όσο η καθηγήτρια προσπαθεί να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας, ο κλοιός της παρωχημένης εκπαίδευσης θα στενεύει ασφυκτικά. Αν η παραπάνω ιστορία σας θυμίζει κάτι, έχετε πέσει μέσα: όπως τα Αγόρια στο Ντους έδειξαν την προβληματική αντίληψη της ελληνικής εκπαίδευσης και τη σήψη των ελληνικών ΜΜΕ και αντιλήψεων, από την ιστορία μας προκύπτει ότι μάλλον οι πολιτισμικές διαφορές δεν είναι και τόσο μεγάλες τελικά.
Παραμένουμε στο ίδιο πρόγραμμα και πηγαίνουμε προς την Ιορδανία, με τη ταινία Inshallah A Boy του Amjad Al Rasheed. Όταν ο σύζυγος της Nawal πεθαίνει στον ύπνο του, η Nawal και η μικρή της κόρη μένουν σύξυλες. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αρσενικός κληρονόμος στην οικογένεια, οι συγγενείς από τη μεριά του αποθανόντα μπορούν να πάρουν όλη τη κληρονομιά. Τα εμπόδια είναι πολλά και απροσπέλαστα: ο αδερφός του άντρα της έτοιμος να απομυζήσει όλη τη περιουσία, ο αδερφός της που αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα παρά ευλογία σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής της, και ο ίδιος ο απάνθρωπα πατριαρχικός νόμος. Στο τέλος της μέρας, για τη Nawal αξίζει περισσότερο το κυνήγι για την ελευθερία από το να συμβιβαστεί στα πρότυπα που θέτουν οι άλλοι για εκείνη.
Στις Ειδικές Προβολές, παρουσιάστηκε η νέα ταινία του Ken Loach, ονόματι The Old Oak. Σε μια μικρή πόλη της Αγγλίας, παρουσιάζονται κοινωνικές και ταξικές εντάσεις, με το κλείσιμο των ορυχείων της περιοχής και την έλευση Σύριων προσφύγων στη περιοχή. Ο ιδιοκτήτης της τοπικής παμπ TJ Ballantyne έρχεται σε επαφή τη Yara, μια εκ των προσφύγων και αποφασίζει παρά την ξενοφοβία των τακτικών του πελατών να βοηθήσει στο να έρθουν κοντά οι δύο πολιτισμοί. Γνώριμα μονοπάτια για τον σκηνοθέτη, ο οποίος αποτυπώνει με τον ρεαλιστικό του φακό επίκαιρους προβληματισμούς. Χωρίς να αγγίζει τις κορυφές προηγούμενων ταινιών του και με την εμφάνιση επιδεικτικών διδαχών, καταφέρνει και πάλι να εξηγήσει πόσο σημαντικό είναι το να υπάρχει μια ενωμένη κοινότητα.
Το The Old Oak προβάλλεται από τις 7 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους.
Στο μεγάλο αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ για το έργο και τις ιδέες του Τάκη Κανελλόπουλου, βρεθήκαμε στη προβολή της ταινίας Η Τελευταία Άνοιξη. Η ταινία διηγείται τις ιστορίες τεσσάρων φίλων τη περίοδο του πολέμου. Ο Δημήτρης και η Αθηνά είναι ερωτευμένοι, και εκείνος λιποτακτεί για να τη συναντήσει. Ο Νίκος τρέχοντας να ξεφύγει από το καρτέρι του εχθρού, καταλήγει να συναντήσει μια καρδερίνα στο κλουβί και της διηγείται την ιστορία του. Ο Κώστας βρίσκεται στο δάσος περιμένοντας τον εχθρό και μοιράζεται τις σκέψεις του για τον πόλεμο με έναν άλλο φαντάρο, τον Στάθη. Από το σινεμά του Κανελλόπουλου αποτυπώνονται με ανείπωτο λυρισμό, σκέψεις για την αγάπη, τον πόλεμο, τη μοναξιά και την απώλεια. Μιλάμε για ανθρώπους με όνειρα και μεράκια, που σχεδιάζουν τη ζωή τους όσο εκείνη έχει άλλα πλάνα. Αφιερώματα σαν και αυτό είναι η ιδανική ευκαιρία να ανακαλύψει κάποιο το έργο ενός ιδιαίτερου σκηνοθέτη του ελληνικού χώρου είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω των προβολών και των εκθέσεων που συμβαίνουν στο χώρο του φεστιβάλ.
0 comments